Saturday, December 2, 2017

Ser fram emot Lucia

Just nu korta dagar, inte mycket snö, bara lite pudersnö och öppna vikar och fjärdar.

I biblioteket hade jag en stund för mig själv så att jag kunde söka fram en länk om ordböcker. Till exempel skulle jag någon gång också vilja lära mig mer grekiska och jag känner en person som skall på utbytesstudier till Holland, så till henne skulle jag vilja ge Norstedts Nederländska fickordbok. Den är lagom liten för en minihandväska och det kan hända den även finns som app.

Friday, November 24, 2017

Sommarminnen i November 2017

Gammal blogg med reseminnen (Grekiska öar / "Ö-luff, Cykladerna" Kreta- Santorini-Serifos)

Bokus om ordböcker och lexikon. Finns till exempel ett Norstedts Grekiska-Svenska eller Norstedts Holländska-Svenska.

Bilden till vänster är ingen ö, men en solig snöstrand i Finland. Ingen is på vattnet ännu. Fotot är taget 2 december.

Monday, October 2, 2017

Måndag, Oktober 2017

Vissa dagar känns det trögare än vanligt. Vi är helt klart inne i en höstmånad och björkarna tappar sina löv. Tre dagar blåsigt och mulet med potatisupptagning. Precis som varje år, inte riktigt min favoritsyssla och inte riktigt det väder jag längtar efter, men något som bara "måste" ske, måste göras". Jag skulle helst plocka upp potatisarna lite tidigare. Sista fredagen i September var strålande solig och inte ett moln på himlen. Humöret därefter. Hoppas första oktoberveckan bjuder på några fler solglimtar. De orange färgerna hittade jag på en skördemarknad i form av små orangegula paprikor och heta röda thailändska småchilli. Jag sparar fröna till någongång i februari och försöker få lite koll på vad sorts paprikafrön jag sätter in i olika småburkar utan lock för att torka dem.

Thursday, September 7, 2017

Data och internet trubbbeldagen.

Vi har haft halva dagen vackert väder och många har fått in sina spannmål med skördetröskorna. På den negativa sidan är datatrubbel och ohysade medtrafikanter. Det pågår vägarbeten, en äldre herre måste köra femtio cm efter mig och när jag försöka vifta åt honom att lugna sig och öka avståndet körde han förbi och hötte med knytnäven, bara för att sedan märka att han ändå var tvungen att invänta vägarbetet. Jag har känt mig både glad och ledsen här ett tag, Glad för det vackra vädret i början av veckan, ledsen för att äldre människor kan bete sig som mannen i bilen. Ledsen också för att folk är sjuka och kurserna som jag sett fram emot inte kommit i gång på de dagar som det var sagt, för få anmälda etc. Den allmänna känslan är också att jag inte känner mig riktigt fysiskt i kanonform. Men att jag ändå måste fortsätta med precis samma vardagstrubbel som förut. Varje dag gör vi framsteg, men ändå är det som att det inte var tillräckligt, vi fick inte färdigställt allt. Vi får längre nätter nu och svalare dagar. Jag borde försöka sova, nu. På den positiva sidan är att jag upptäckt nya sköna vägar och fotograferat många härliga solstunder.

Friday, August 25, 2017

Kimo, Kimo.nu


Under sommaren har jag skrivit mycket i Kimo-bloggen och sent omsider försökt ta reda på hur man använder Instagram. (kimo.nu)
Jag är också på Facebook.

Under sommaren har jag funderat en del på alternativa energikällor, som sol- och vindkraft till sommarstugor. Här är en länk till tidskriften Finlands Natur. De är inne på samma tankegångar.

Wednesday, August 23, 2017

Kursanmälningar

Just nu håller vi på att välja kurser för höstterminen. Det handlar för min del alltså om kvällskurser i Vuxenintitut, Arbis i någon av grannkommunerna eller Medborgarintitutet här i hemkommunen. Språk och gymnastik kommer det att bli. Kroppen och knoppen ska ha sitt. Mest språkgymnastik behöver jag just nu med franska och spanska. Svenska, engelska och finska är lätta att använda så jag tycker inte själv jag behöver en kurs, lärare och kurskamrater för att bli bättre på de språken, de finns ändå runtomkring i vardagen hela tiden. Denna sommar var kanske sen, regnig och sval. Lite senare, regnigare och svalare än vanligt tror jag. Men det var emellan också dagar med verkligt vackert väder och strålande sol, klara färger, värme och ingen vind. Solbadardagar. Så jag ska inte klaga. Jag hoppas det inte är över nu ändå. Solskenstimmarna.

Här är en sida där jag skriver på spanska: MIRA

Friday, April 21, 2017

Aprilväder

Det har varit en vecka med soliga förmiddagar och ibland upp till tio grader, men också nattfrost. Till de glada nyheterna hör att två nya katter har hittat till gården. En liknar Pablo, som jag hade förut men den här nye är mörkare gul och vit i pälsen. Kanske ett av Pablos barnbarn då alltså. Jag börjar köpa kattmat till honom så han hålls på gården då! Den andra katten är en grårandig kattmamma så med det verkar det som att vi har fått igen några av de musjägare som vandrade vidare. Glada nyheter är att vi alla är friska fortfarande och ingen har skurrat i diket eller annars haft bilbesvär. Vägarna börjar sakta torka upp och snödrivorna är för tillfället helt borta. Det jobbiga med april är att just när man tänker sig att NU är det äntligen slut på snövädren och vi ser inga grådaskiga snödrivor nånstans, så kommer det nysnö. Humöret har varit lite som vädret. Uppåt och neråt, med lagom doser ris och ros för sådant man ännu inte genomfört. Att leva i nuet och inte tjata på andra alltför mycket, inte heller piska sig själv för mycket är en egen liten konstart: Att unna sig lite liv, lite skoj. Njuta av tillvaron utan att för den skull förvandlas till världens shoppaholic slösa-människa. Men att ändå våga satsa lite på sitt eget välmående. Vi har några kurskvällar kvar då jag försöker lära mig fler spanska ord, samba/zumba danssteg och hitta bra musik. Tinariwen är ett band från Mali som jag gillar att lyssna på. De spelar någonslags etno-mix från västafrika men klart anpassat till musikfestivalerna i Europa. Teneriffa är en plats där jag aldrig varit. Mali ligger ungefär på samma breddgrader. Samma värme kan jag få bara i bastun härhemma. Så budget-alternativet är att syssla på med bastun, sommarfeja den och samtidigt försöka komma åt att i solskenet göra några mysiga matbilder på till exempel pannkakor. Jag investerar i kokböcker på temat potatis, ost och ägg. Hittade en kokbok: "Parhaat pasta-, riisi- ja peruna ruoat" (De bästa maträtterna med pasta, ris och potatis) som listade alla sorters olika potatis. Jag vet vi har odlat flera av dem tidigare. Men man skulle kanske denna sommar kunna satsa på att bli en potatiskännare och göra det hela lite mer systematiskt. Vi får se hur många potatisland jag orkar verkställa. Men ju fler dess bättre, för på banken hålls inte mycket pengar. Skattebjörnen vill också ha sitt i detta vårt fina land.

Tuesday, April 4, 2017

Testar nya rutter, snön har smält nästan igen

Fotobyrån 2017

Jag har tittat lite mer på hur man kan editera inlägg. Ännu har vi några snödrivor kvar, men idag är det plusgrader, så kanske vi nu snart kan få ta fram cykeln.

Sunday, March 19, 2017

Temperaturskutt 20 grader idag på morgonen

Vaknade tidigt idag och har läst Isabel Allendes bok "El amante japonés" ungefär till hälften. Jag läser på även om jag inte förstår precis varje ord. För mig handlar det om att få mer känsla för hur man i spanskan använder verbformerna i futurum och förfluten tid. Man borde antagligen läsa alla andra böcker hon skrivit, omkring tjugo stycken för att bli riktigt bra på språket. Jag har åtminstone kommit så långt att jag förstår det emsta av texten. Själva berättelsen är inte alltid den mest uppmuntrande och glättiga. Till exempel skriver hon om andra världskriget i olika delar av världen, sett genom olika fiktiva personers ögon. Kärlek mot alla odds på något sätt, hur man tar sig fram igenom en tuff verklighet. Jag har en annan bok på spanska också just nu: En av de få romanerna på spanska som Nykarleby bibliotek har i sina samlingar: "El Anticuario" av Julián Sanchez. Det verkar vara en deckare. Jag ska försöka plöja igenom den med. Vanligtvis läser jag inte så mycket deckare, men bara för att igen försöka samla fler ord, och sova på saken, hoppas därefter bli mer flytande på att prata. Att inte behöva läsa verben i tabellform, utan bara genom läs-lyssna försöka bli mer van vid att prata spanska.

Om verkligheten här och nu så började den klockan sju när jag vaknade med en isig känsla: Termometern visade minus tio grader. Men nu halv tio så visar min termometer på solsidan plötsligt plus tio grader. Vi  har fortfarande förargliga snödrivor och halkbanor av is på marken. Det är inte sommar ännu, men igår kväll sände de en konsert på SVT med annorlunda musikinslag från Kungsträdgården i Stockholm på temat vårdagjämning och att det snart kommer att bli vår. Vi får väl lov att tro på det då: Att även detta år så smälter de sista snödrivorna.

Just nu är det alltså soligt ute och vackra färger. Jag försöker tänka igenom nästa vecka. Planera vad som går att planera och försöka glömma resten, onödigt trams om vad som hände förra sommaren. För att den sommaren kommer ändå inte igen. Den som vi har framför oss blir just den speciella och unika sommaren 2017. Jag hoppas kunna fortsätta hålla igång med dansgymnastiken och spanskan på nägot sätt även i höst. Det där med zumba-"dansandet" är bra för mig, men det är ganska tuffa träningspass och jag känner inte för att till exempel också börja med gym-träning. Jag vill ha musik runt mig och följa rytmerna. Musiken gör att man kan få musklerna att lättare genomföra dans-stegen. Det som är mest svårt är att "kall-starta", när vi har minusgrader ute. Först halvvägs in i zumba passet börjar man komma igång, orkar hålla tempot. Så känner man sig vig några dagar och fram emot fredag lite styv igen. Men det gäller väl att inte ge sig.

(Vinjettfotot idag är en av mina katter som vandrat vidare om man så säger) Han var en vacker och mysig frass och fotot är från sommarstugans kök.) I Isabel Allendestil då, fast på svenska: Varsågoda, några rader om hur man skriver svenska med några verb som hanterar gårdagen. Jag saknar katten, men på trappan har jag ibland en ny kattkompis som vill in och värma tassarna fastän hon inte alls bor hos mig. Hon ska egenligen sova inne hos grannen, men det verkar att eftersom de har småbarn så åker kattan ut på backen ibland, trots minusgrader nattetid.

Tuesday, February 21, 2017

Anna hantverkar

Anna Kempe var en lärare från Nykarleby som för mer än hundra år sedan reste till Indien som missionär. En del av mina idéer om taktilböckerna kommer från hennes brev. Ingenting nytt under solen, är ett ordspråk. Nu i slutet på februari har vi en solig dag, men natten var kall och jag hade mitt i natten oroliga tankar som fladdrade värre än fjärilarna i magen. Grå dagar är inte roliga, även om de är längre nu än i januari. Som tur ger de flesta oroliga tankar sig i väg när det sedan ändå kommer en solig dag. Men visst får man ju "kämpa" sig fram i tillvaron mellan varven. Det är rogivande att sticka och som jag nu håller på: Med slätstickning, en ärm för en kofta, på rundsticka kan jag till och med sticka i halvskymning. När det inte kommer något bra på TV, till exempel.

Friday, January 6, 2017

Materialhörnan. Taktilböcker är i min värld rätt så mycket något i textil.

Samlar i materialhörnan just nu sådant som kan användas för "projekt taktilböcker": tyglappar, grytlappar, virkat och stickat. Jag kommer att arbeta med böckerna i samma storlek, samma kvadratiska format och försöka få in textilbilderna i den turkosa pärmen. Min tanke är att böckerna alltså inte är enbart för synskadade utan också för riktigt små barn. De får bilder men inte så mycket, eller ingen text alls. Mamma läser är principen. Så får barnet känna på bilderna och peka och fråga. Bilderna ska därför sys med någon form av kantsöm i olika material.
De kan också ha virkade eller stickade delar. Det viktiga är att det känns roligt att både göra böckerna och sedan att känna på dem. Olika tyger känns verkligen annorlunda om man blundar.

Wednesday, January 4, 2017

Vi har kallt idag

Januari med minus tjugo grader, ca tio cm snö. Jag har arrangerat om materialhyllan för taktilböckerna. Det passar bra med inomhusarbete idag, men jag hoppas det inte blir många dygn med sådana här minusgrader. Jag tycker ännu bokhyllan verkar lite fullpackad på något sätt. Men just håller det på att bli mörkt så jag får vackert vänta till i morgon med fler sy- eller bygga projekt. Nu i januari är det svårare att fotografera, för dagen är så kort. Färgerna bli inte så klara vid mulet eller i halvskymning. Visst skulle jag kunna arbeta med lampor och blixt, men jag har rätt länge nu försökt jobba enbart med naturligt ljus, så det gäller att passa på när solen visar sig. Men bra planering är väl halva arbetet klart? Det gäller att komma på idén till bilden först. Vad kombinerar man ihop till en ny helhet?

Monday, January 2, 2017

Blåvitt 2017

Jag har sparat jackan i blåvitt med reflexer, den är varm och passar för skidturer, men kanske mer figurskräddad för en pojke. Jag tänkte mig i höstas att den i varje fall skulle bli bra som selfiefoto eller för en skidtur i januari. Jag har den ett tag kvar, men försöker hitta en pojke som kanske behöver den bättre än jag.

Smartphoto (Här är en länk för den som vill jobba med foto), snappade den på TV, har inte hunnit använda den själv ännu, så jag kan inte säga om det är en bättre photosida än Ifolor som jag vanligtvis använder när jag vill ha digitala bilder i pappersformat. Jag kanske kommer inte att kunna få med allt material om Taktikböcker i en tygväska med katter, så något av det hela blir ett länktips till denna blogg, antar jag. Just nu känns det lite svårt att få styr på alla idéer och tankar. Vi har fått fem cm snö, men den kan lika gärna ha regnat bort i övermorgon eller blivit i all tysthet 25 cm över en natt. Så go-go genom januari nu då bara. Jag är glad så länge jag kan hållas inomhus med projekten, men mat måste skaffas, och tillagas så några veckor på utkik här ännu kan jag tänka att det bli, innan de första vårblommorna visar sig annat än i mina drömmar.